Focus

bril

Waar ligt je focus? Wat is je ‘major’? Wat is je passie? Deze en aanverwante vragen werden mij de afgelopen maanden vaak gesteld. Soms direct, soms in een workshop gericht aan een groep. Volg je hart, zeggen ze. Maar wat als je een groot hart hebt waar plaats genoeg is voor vele passies?

Een strakke blik op één focus, op één van je competenties klinkt alsof je elke dag hetzelfde eet bij de warme maaltijd. Gebakken aardappels, balletje (vega)gehakt en snijbonen met een schaaltje vla toe. Liever eet ik van twee of meer walletjes, niet voor niets is “shared dining’ helemaal hip tegenwoordig!

En waar ligt de focus van een fotograaf? Zelfs met een camera in de hand is dat niet altijd even duidelijk. Kies ik voor de voorgrond, achtergrond onscherp of kies ik voor een heel andere scherptediepte. Kies ik voor een ‘hip shot’ of leg ik de camera op het plaveisel? Of draai ik mij in een flits om en vang dat ene beeld in dat ene moment? En schrijf ik er daarna een mooi stukje over?

De focus ligt in de foto op een nieuwe bril. Mooie verse scherpe glazen, keurige compositie en vakkundig omgezet in zwart-wit via Adobe Lightroom. Met de scherptediepte zit het ook wel goed. De belichting is met behulp van twee fietslampen best creatief opgelost. Het merk in de poten is heel netjes geretoucheerd. En toch ligt daar niet de focus. Alle aandacht gaat uit naar het kleine figuurtje op het keukentrapje. Ze heeft een fris schort voor en zojuist een emmertje vers sop gemaakt. Een nieuwe bril moet wel keurig gepoetst worden opgeleverd. Daar ga je dan met je focus. Heb ik het niet eens gehad over de prachtige structuur van het aquarelpapier waarop dit tafereeltje is neergezet.