De Taalles* – NT2 Taaltrainingen

de-taalles-logo - oranje

 

 

Sinds drie jaar werk ik als docent NT2. Hoewel ik nog nieuw ben in het vak, voelt het als een prima zittende jas. Sinds november 2019 sta ik ingeschreven in het nieuwe Beroepsregister van de BVNT2. Dat betekent dat ik mijn certificaat (EVC-procedure) heb behaald. Voor sommige opdrachtgevers is dit een voorwaarde om in gesprek te komen over het geven van taallessen.

Talenten

Bijna alle cursussen vind ik leuk om te geven, maar mijn talenten komen het best tot hun recht in de thematische trainingen als “Taal en Persoonlijke en Financiële Administratie” en “Taal en Ouderbetrokkenheid” . Ik kan er mijn creativiteit kwijt, er is meer ruimte voor. De inburgeringscursussen verlopen vaker volgens een vaststaand lesprogramma. Toch is het ook erg boeiend mensen langer dan één cursus te kunnen begeleiden, van 0 naar B1 en te zien dat zij als nieuwe Nederlanders een plek vinden in onze maatschappij. Het is prachtig om daaraan een bijdrage te kunnen leveren. Ik heb ervaring met cursisten met lage tot hoge leerbaarheid, heb veel geduld in het proces van het leren van een nieuwe taal. Ik laat mensen boven zichzelf uitstijgen, zeker als zij binnenkomen met maar weinig zelfvertrouwen. Om ook cursisten met een lage geletterdheid goed te kunnen helpen, heb ik de korte opleiding ANT2 aan de VU gevolgd en afgerond. Dit heeft mij voldoende gebracht om met deze groep aan het werk te gaan.

Stijl

Ik ben een ‘stevige’ en duidelijke docent. Anderen noemen het streng, maar ik hou niet van dat woord, omdat het niet zo’n positief gevoel oproept. Cursisten die heel graag willen leren en inzet tonen hebben hier geen moeite mee, aan diegenen die dat minder hebben kan ik prima uitleggen waarom ik deze manier van lesgeven heb. Cursisten merken dat mijn energieke en heldere stijl erg aanstekelijk kan werken. Ik werk graag voor een organisatie waarin ik verschillende collega’s kan ontmoeten waarmee ik van gedachten kan wisselen over het vak om elkaar beter te maken en te ondersteunen.

Contact

Nieuwsgierig? Bekijk mijn profiel op LinkedIn, ik werk het regelmatig bij: https://nl.linkedin.com/in/esthervannie
Je kunt me altijd mailen om een afspraak te maken: detaalles[at]van-nie.com
Natuurlijk krijg je van mij referenties, als je wilt weten wat anderen van mijn werk(wijze) vinden.

Lees wat ik schrijf

Soms schrijf ik een korte column over mijn leven als docent NT2, je vindt deze op LinkedIn: